orden
ord i metall
flagor av silver
på vattenytan här i viken
bländar mig
men svärtan…
flagor av silver
på vattenytan här i viken
bländar mig
men svärtan
bakom udden
är vred och
öronbedövande
jag sitter alldeles stilla
i skönheten jag tog
för givet
i livet jag trodde
var evigt
och ser dig inte längre där
och havets klagan
blandas med din
du är inte god
du är ett
rop
från smärtans
djup
du är ord
i skimrande metall
på sura
oceaners
hud
hellre utan piedestaler
jag lever hellre
utan piedestaler
då tar jag hellre
av mig mina skor…
jag lever hellre
utan piedestaler
då tar jag hellre
av mig mina skor
och tar din hand om
du vill följa med mig
jag vill så gärna
visa var jag bor
på piedestaler
möts ej våra blickar
där kan vi inte
brottas för vår sak
kom hellre hit och
sitt ner vid mitt köksbord
och hör hur regnet
slår emot mitt tak
på höjden finns det
ingen ro och vila
där är det ensamt
för varenda en
jag lever hellre
mitt i livsbestyren
är mycket hellre
människa och vän
är hellre hud och
känslor, gråt och glädje
är hellre nära dig
och lika svag
det ger mig ro att
du är här i rummet
det ger mig ro att
du har sett mitt jag
innan dig
jag vet inte längre
vem jag var
innan du kom
allt jag vet…
jag vet inte längre
vem jag var
innan du kom
allt jag vet
är att du finns
och stör
min dröm
min dag
och gör mig
både stark
och märkligt svag
du avslutar
min tanke
och jag kan undra
var den föddes först
var föddes den väl först?
vad tänkte jag?
vad gjorde jag?
vad levde inom mig?
det är så svårt
att minnas
vem jag var då,
innan dig
gåtan
jag undrar om du finns
om du någonstans
i världen
jag undrar
om du finns
om du
någonstans
i världen
kanske ensam
kanske omgiven
av andra
också undrar
du som rubbat
min balans
om du var här
jag undrar om
du saknar mig,
den själ
du redan känner
om du som jag
på rastlöshetens
vidder
sökt min blick
i någon annan
eller om vi
redan mötts
men ändå ej
förstått
och jag undrar
om du bär den
som jag gjort
i bleka nätter
denna gåta
om den rätta
människan finns
som en summa
av dem alla
som kommit
i min väg
eller om du
är en enda
och i så fall
vem du är
inte det minsta
du bjöd mig på
dubbla skivor
sockerkaka
och lövtunna
rullrån
och berättade om
barnen och
fjällvandringar och
kärlek i fattiga rum
med krigets hot
ekande i fjärran
och det smakade
smör
och smält mandel
i mig
och
aktiemarknaden
störtdök
det berörde
mig inte
det minsta
den gamles sång
de unga vet knappt
vad bläck är
inte heller att de
formade tecknen
behöver torka
innan en kan
bläddra vidare
de lever där allt
rör sig snabbt
och jag undrar
hur det står till med
deras andning
alla de som växer upp
de som kommer
efter mig
mina egna barn
och deras
de som tror att
det är möjligt att
vinna hela världen
grannens pojke
berättade att
hans dröm var
att köra gaffeltruck
på grossistlagret
för då får man
vara ifred
och tyst
och jag
gratulerade
honom till
den vishet
han funnit
nära betlehem
Och så flyr vi paradiset om och om igen. Fast vi egentligen vill stanna, öppna, bli synliga och kända. Fast vi djupast sett längtar efter varann…
En kollega och vän berättade för några år sen om en predikan i adventstid hon inte kunde glömma. Prästen hade predikat om att kyrkan och församlingen precis som all mänsklig gemenskap inte är och inte heller kommer att bli fullkomlig. ”Vi lever långt från paradiset”, hade hen sagt och sedan: ”Men aldrig långt från Betlehem”.
Inga mänskliga relationer är perfekta. Inte de som varit och inte de som finns eller som ska bli. Och det är ingen enskild individs fel. Det verkar snarare vara ett villkor i det komplexa människovarat. Vi bär runt på hela vår erfarenhet, på märkliga, outforskade sår, ytor i oss med en särskild känslighet som förr eller senare stöter emot andras ytor. Och när någon blir arg eller ledsen, tycker annorlunda eller på något annat sätt ger uttryck för sig själv, är det lätt att glömma att vi är två olika med varsin ömtålig och sensitiv yta av besvärliga erfarenheter. Att blanda ihop sig med någon annan är lätt. Att tro att den andre är huvudorsak till att jag känner som jag gör är en vanlig fälla att gå i. Och försvaren går på. Vi skyddar oss. Täcker över ännu mer. Det tar sig olika uttryck. Pajkastning. Polarisering. Stålsättning. Kontroll. Eller så drar vi oss tillbaka. Gömmer oss. Raderar så gott vi kan. Och så flyr vi paradiset om och om igen. Fast vi egentligen vill stanna, öppna, bli synliga och kända. Fast vi djupast sett längtar efter varann. Längtar efter att få höra till.
det är så jag tänker mig ett paradis. Inte perfektion. Men kärna. Inte ängslig distans. Men närhet. Inte främlingskap. Men tillit. Dörren till paradiset stänger vi ibland hårt och tror att det inte längre är för oss. Det är sorgligt. Men det behöver inte vara så.
Det är advent. En tid inför en ankomst. En tid av väntan. Det lyser svagt därframme från ett litet hoppfullt ljus: ett barn i Betlehem. Den känsliga ytan i oss. Det glömda men alltid närvarande. Det som Gud identifierar sig med. Strax står vi mitt i julens berättelse, i barnets närhet där tillit är det enda som ännu finns. Kanske anar vi vad berättelsen handlar om. Att Betlehem egentligen är en bakdörr, en dold, trång port in i paradiset.
Med hopp om att vi ska hitta mod att nå fram till varandra. Allt mer. Fortsatt glad advent!
nära betlehem
vi längtar efter varandra
och vi gör vad vi kan
djupt inom oss vilar minnet
likt en lossnad sirlig kompassnål
från ett förflutet då allt var väl
och vi var ett med varandra
och allt
det vaknar ibland
och genom
vårt hjärtas sköra dörr
tränger skriket från ett nyfött barn
in i våra dagar
in i varje hemligt hopp
in i varje famlande beröring
in i varje dyrbar tår
in i varje ensamhet
och vi hör änglar sjunga
i natten
ännu lever vi
långt utanför paradiset
men alltid nära betlehem
En gud som liknar muminmamman
Vad vill du? frågar Gud. Det är inte den lättaste frågan att svara på. Viljan kan vara som den osynliga flickan och inte klinga …
Predikan Bönsöndagen 17 maj 2020, Liza L Lundkvist
Texter:
1 Kung 3:5-14 Rom 8:24-27 Matt 6:5-8
I en av Tove Janssons berättelser knackar det en kväll på dörren och in kliver den förnuftiga Tootiki. Med sig har hon en flicka. Det är något alldeles särskilt med henne. Bara en liten pingla runt hennes hals är synlig. Hon själv är osynlig efter besvärliga erfarenheter i sitt förra fosterhem. Muminmamman ställer iordning vindskammaren och syr en klänning men gör i övrigt inte så stor sak av att flickan är där. I hemlighet forskar hon desto mer efter hur man får någon osynlig att vilja visa sig igen? Muminmamman njuter av att lära sig mer om hur det är för andra. Det står till och med att hon har ”förskräckligt roligt.”
Dagarna går och flickan Ninni får följa med i familjens bestyr och hon håller sig alldeles särskilt nära muminmamman. Hon blir allt tryggare och en dag är det bara ansiktet som inte syns. De befinner sig vid havet och mumminpappan vill skämta med mumminmamman och viskar till de övriga att de ska skrämma henne lite där hon står. Ninni som tror att de ska kasta henne i det mörka vattnet, vet plötsligt vad hon vill, omsorgen om muminmamman blir ilska istället för vaghet, Ninni sätter sina vassa tänder i pappans svans och han åker själv i vattnet. När alla tittar upp ser de en rödlätt flicka med uppnäsa, fräsandes som en katt. Nu är hon helt synlig.
Vad vill du? frågar Gud. Det är inte den lättaste frågan att svara på. Viljan kan vara som den osynliga flickan och inte klinga mer än den lilla pinglan runt hennes hals. Vad vi innerst inne vill kan ta ett liv för några av oss att lista ut. Det bekräftar också Paulus. Viljan kan vara kuvad sedan livets första dag. Den kan ligga dold bakom förväntningar, bakom normer, bakom konsumtionskulturens agenda om vad jag borde vilja. Så till den grad att jag tror att jag vet vad jag vill ha. Till och med tron kan bli en arena för att slippa möta min vilja. Vi ber: ”Gud, ske din vilja, inte min.” Och tänker att den av nödvändighet måste vara något annat än vår egen. Hur vet vi att det är så?
Vad vill du? frågar Gud Salomo. Salomo är fortfarande ung och har just förlorat sin pappa och ärvt kungariket. Hans första tid som kung blir krånglig. Han har svårt att veta vem han kan lita på. Han beger sig till offerplatsen Givon utanför Jerusalem. En plats för bön. För överlämning. En plats för att skala bort intryck och flöden, en kammare för Salomo. Där stannar han över natten.
Gud försöker nå fram. Lockar på Salomo i drömmen om natten. Ställer den indirekta frågan som ger honom utrymme att själv förstå vad han vill. Be om vad du vill. Jag skall ge dig det. Där i natten förstår Salomo sig själv och vad han behöver för att kunna leva sitt uppdrag med hjälp av Gudsfråga. Han vet nu vad han vill. Han vill få insikt om rätt och fel. Han vill ha hjälp att fatta kloka beslut. Salomos vishet börjar i erfarenheten av maktlöshet.
Vad vill du?
—————————————————————
Det jag innerst inne vill är inte alltid så tydligt och så synligt. Som Salomo kan jag behöva en och annan natt för att det ska klarna. Jag kan behöva tid, livet som går, erfarenheter, både besvärliga och utmanande för att förstå mig på mig själv. Kanske behöver jag en kammare, en ensamhet där allt blir tyst. Eller samtalspartners i vänner, poesi, musik eller litteratur. För den som tror är hela livet ett bönerum.
Det finns en intimitet i bönen, det stora livssamtalet: Vi vet ju egentligen inte hur vår bön ska vara, säger Paulus. Vi får ibland bara vila nära Guds hjärta. Anden ropar utan ord. Och här kan inte ske några missförstånd: Gud som känner våra hjärtan vet vad anden menar. Det verkar som att Gud för samtal med sig själv om oss.
Under Bönsöndagen kläds kyrkan i den vita färgen - de! djupa glädjens färg. jag tänker mig gud som muminmamman. hon rör sig sig i mitt liv, vakar över mig, lite på avstånd, kommer nära ibland, lockar på mig i min ängslighet. Tvingar sig aldrig på. njuter av varje framsteg jag gör i att lära känna mig själv och livet jag fick. Varje äkta del av mig som blir synlig, är Gud innerligt intresserad av. Och när jag till sist säger: nu vet jag vad jag vill, då spricker Guds ansikte upp i ett leende som lyser upp hela världen.
anknytning
du fastnar inte
lätt i mig
det är som om
jag vore
en blank yta
spegelblank
någon lärde mig tidigt
putsa på ytorna
och senare lärde jag mig
av snickaren i byn
att ju mer vi putsar
desto hårdare
blir de
mitt hopp står till
den lilla möjligheten
att du ska stanna
länge nog
för att se
något av dig själv
i mig
länge nog
för att fästa
Rött som Corona-blommor
En dag när vi ser tillbaka på den här tiden önskar jag att vi sätter oss så nära varann att vi kan känna varandras andetag. Och jag önskar att vi…
Alla reaktioner är normala. Det är situationen som är onormal.
Så står det i mina anteckningar från krishanteringskursen. Jag har strukit under med beslutsamma röda streck. Rött som stoppsignal. Rött som blod. Rött som känslor. Rött som kärlek. Rött som ande. Rött som vårens första tulpan. Rött som Corona-blommor.
Vi reagerar olika nu. Några härbärgerar sina känslor. Behåller sans och rationalitet. Några fattar beslut. Om lagändringar såväl som gemensamma strategier. Några samlar oss i helt andra typer av handlingar. Som gemensam balkongsång och matkasseleveranser.
Det finns också andra reaktioner. Vi blir arga. Vi blir rädda. Vi blir skamsna. Vi kapslar in oss. Vi blir utåtagerande. Vi blir domedagsreligiösa. Vi blir syndabocksorienterade. Vi blir misstänksamma. Vi söker svar. Vi blir nyfikna. Vi blir modlösa. Vi blir märkligt hoppfulla.
Vi reagerar olika nu. Några av oss har utvecklat hård hud för att vi vet allt om utsatthet. Några av oss är oerfarna i kriser, blir självupptagna och slåss för en bit papper. Några ger upp. Några vill stänga. Några vill öppna.
Mänskligheten delar en situation. En erfarenhet. Ett hot mot det vi känt som normalt. Men vi delar något betydligt större än så. En utmaning att bejaka vad mänsklighet är.
Att leva som mänsklighet är se den andre fast jag inte tycker om vad jag ser. Att lyssna fast jag inte riktigt vet om jag förstår. Att inse att jag är en del i något större än mig själv. Att respektera att du kan vara på en annan plats än jag och veta att jag själv inom kort kan vara där du är nu. Att erkänna det svåra i att leva tillsammans men också att det faktiskt är det vi är gjorda för. Och tro att vi klarar det.
En dag när vi ser tillbaka på den här tiden önskar jag att vi sätter oss så nära varann att vi kan känna varandras andetag. Och jag önskar att vi skriver en gemensam berättelse om vad vi var med om. Jag önskar att vi inte bestämmer oss för att stryka streck över något. Jag önskar att vi stryker under allt det vi lärde oss. Med beslutsamma röda streck. Rött som stoppsignal. Rött som blod. Rött som känslor. Rött som kärlek. Rött som ande. Rött som vårens första tulpan. Rött som Corona-blommor.
Och jag önskar att de som kan, skrattar åt eländet och att vi andra skriver och målar och sjunger om det. Jag önskar att vi då lärt oss orden utantill, de som någon sa på en krishanteringskurs en gång innan allt förändrades.
Alla reaktioner var normala. Det var situationen som var onormal.
Hur står vi ut med allt som inte är nödvändigt?
Jag läser meddelandet om och om igen. Jag kan inte förstå vad jag läser. Jag brukar låta såna berättelser rinna av mig. Jag brukar försöka tänka att det låter som en fras hämtad ur Game of thrones, att det handlar om trångsynthet och okunskap. Jag brukar säga: “bry dig inte, min vän. Det är litet, det är snålt och snävt. Kärleken är större än allt. Älska vem du vill.”
foto: www.matildastillvaro.se
Det är en dag i juli. Jag är inne på min första semestervecka och är ännu inte riktigt i ledigheten. Jag vandrar planlöst mellan kylskåp, fåtölj och balkong och bär kaffe, dator, roman och bortglömda pappershögar med mig runt, runt och kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska göra något eller inte. Jag känner mig rastlös och närmast illa till mods. Lyssnar på ett sommarprat så länge. Björn Runge står på tur.
Jag slukar i mig regissörens berättelse om relationer som blir ett enda långt samtal, om mötet med döden som en pånyttfödelse och om motgångarna som förde med sig en bra sak: vi lär oss överleva vid sidan om och måste komma på nya vägar för att ta oss vidare. Men en sak säger han som fastnar mer än annat: Hur står vi ut med allt som inte är nödvändigt?
När sommarsignaturen klingat ut sitter jag kvar med mina tankar. Hur står vi ut med allt som inte är nödvändigt? Kanske för att vi inte förstår bättre. Kanske för att vi inte begriper vad som verkligen var nödvändigt förrän långt efteråt. Så mycket onödigt vi människor ägnar oss åt. Jag anar var min oro kommer från.
Jag har för någon dag sedan fått ett meddelande från en vän på Messenger. Han beskriver hur han tumlar runt i kaos. Hans kompass har gått i spinn. Hans nyss läkta hud har rispats av oförnuft och okänslighet. Någon har mitt i kontexten kristen sommarkonferens fångat in honom och talat om för honom att homosexuella inte kan få ledarpositioner i deras kyrka, precis som horor, torskar eller tjuvar inte får det. Jag läser meddelandet om och om igen. Jag kan inte förstå vad jag läser. Jag brukar försöka låta såna berättelser rinna av mig. Jag brukar förklara det med ord som trångsynthet och okunskap. Jag brukar säga: “bry dig inte. Det är litet, det är snålt och snävt. Kärleken är större än allt. Älska vem du vill.”
Men inte denna gång. Jag mår illa. Jag kastas in i ett modlöshetens universum, också jag. Plötsligt står jag inte ut med detta ofattbart onödiga. Jag känner mig arg, trött och less. Men framför allt känner jag mig ledsen för min väns skull. Och även något otrygg i min egen tros sammanhang. Ännu har vi som kristenhet inte kommit längre. Ännu ägnar sig några kristna åt detta hårklyveri, silande av mygg och sväljande av kameler, åt ett märkligt städande, markerande, värderande i ett antal frågor. Ännu utser kristna ledare förlorade får, mynt, söner och döttrar. Ännu ägnar sig några åt det som inte på något sätt är nödvändigt. Jag tumlar runt i min väns värld och jag famlar förgäves efter något att skriva till honom. Till sist stannar mina tankar av. Maktlösheten är ibland en väg hemåt.
Jag landar i att vi inte kan förändra andra människor, bara oss själva. Jag kommer att tänka på en bok som betytt mycket för mig: Att komma hem: den förlorade sonens återkomst, av prästen och författaren Henry Nouwen där han tolkar Jesu berättelse om den förlorade sonen i Lukasevangeliet utifrån en målning av Rembrandt. Nouwen upptäcker att han under sitt liv själv varit båda karaktärerna: den förlorade sonen och brodern. Så komplexa är vi alla. Som sonen går vi vilse på grund av andra, på grund av vår egen längtan bort eller på grund av vår osäkerhet om vilka vi är. Som brodern tror vi att kontroll och att göra rätt kan rädda oss. Och så går vi vilse i vår självupptagenhet och i vår självrättfärdighet. När vi egentligen båda längtar efter frihet, glädje och faderns kärlek. När vi egentligen båda längtar hem.
Min balkongdörr står öppen. Därute står kaffekoppen halvt urdrucken, pappershögen är inte rörd, varken romanen eller datorn är öppnade. Jag tänker på Nouwens tredje och sista tolkning av bibelberättelsen, den som utmanar oss mest, den som också vi inbjuds att spegla oss i och kanske till och med välja till sist. Den som säger att vi inte behöver stå ut med det som inte är nödvändigt men beskriver det vi kan få be om och sträcka oss mot: vi kan vara som fadern. Med öppen famn kan vi älska och befria varandra till glädje. Och så bjuda in till en hejdundrande nödvändig fest!
Till sist skriver jag ett meddelande med de ord jag kan hitta: Min vän. Du vet vem du är. Du är älskad. Precis som du är. Låt ingen någonsin få dig att tro annat.
getingen
en geting surrar
oupphörligt i uterummet
där jag dricker morgonkaffet
söker frihet
mot vägg och glas
tystnar på vinrankans
omogna hänge
för en stund
men snart är
den rastlösa flykten
åter igång
jag har ställt en dörr
på vid gavel
en möjlig
tioprocentig
väg ut
känner du inte,
lilla vän?
vindflödet över fältet,
koifiskens lek i dammen
solrosdansen
vindspelets sång?
de gör vad de kan
för att nå oss här
kom ut!
här krymper
din värld och ditt liv.
men kanske en geting
kan nöja sig med ett bo
av glas
kanske det är jag
som behöver hitta
vägen ut
Om att lära sig gå på vatten
Ingen gav mig hela berättelsen. Ingen berättade vad det betyder att gå på vatten. Ingen berättade då att tron bara kan väckas av Gud. Ingen gav mig Petrus hela berättelse, att många fler misslyckanden låg framför honom och att det är så det är att vara människa. Ingen berättade att Petrus ändå till sist skulle sitta vid elden med honom som betyder så mycket och tala om kärleken som trons utgångspunkt, trons vagga, trons födelsehav.
Också jag har som barn suttit framför en flanellograftavla och sett bibelberättelsen om Jesus som går på vattnet. Jag har sett hans vän Petrus, impulsiv och driven men också rädd och i kaos, kliva ut på vattenytan för att nå honom som betyder så mycket. Jag har sett Petrus misslyckas och Jesus har svarat att han är svag i tron. Och när Petrus har misslyckats och sjunkit har tolkningen ekat högt i rummet. Vi måste tro på Jesus för att kunna gå på vatten. Och den lilla flickan i mig visste inte att det fanns mer än det jag såg på den färgglada tygskärmen. Så länge levde jag med tanken att det var viktigt att lära sig gå på vatten. att det var möjligt. det enda möjliga om en ville vara en troende. Men som en glasskärva i en hand skavde den, blev aldrig något helt, jag brann av frågor jag inte visste att en kan ställa.
Ingen gav mig hela berättelsen. Ingen berättade vad det betyder att gå på vatten. Ingen berättade då att tron bara kan väckas, aldrig kämpas fram. Ingen gav mig Petrus hela berättelse, att många fler misslyckanden låg framför honom och att det är så det är att vara människa. livet skulle skava som skärvor i en hand, många gånger, också för petrus. han som ändå gick några ögonblick på vatten. han som blev utsedd till klippa. satan, svikare, räddhågsen stackare. skulle han också vara. Ingen berättade att Petrus ändå till sist skulle sitta vid elden med honom och tala om kärleken som trons utgångspunkt, trons vagga, trons födelsehav. “Petrus, älskar du mig?” “Du vet allt.”
Ingen gav mig de skärvor som passade till den vassa i min tunna hand.
Inte kan vi lägga hela bilden redan som barn, det är sant. Om vi får ett helt liv klarnar en del och blir något annat än det var när vi var små.
Men om vi vuxna har en större bild, om vi känner något av myterna, de gamla berättelserna om mänsklighetens erfarenheter, vad är det som gör att vi ger våra barn just de delar som skaver mest? De som skapar rädsla, skam och frågor? Vad är det som gör att vi inte väljer att ge slutbiten: den som handlar om kärlek och tillit? Eller den bit som säger: det kommer att bli bra.
Kanske för att vi själva ännu inte har förstått. Kanske för att vi själva ännu inte tror. Kanske för att vi själva ännu inte har tillit. Kanske för att vi ännu inte vågat erövra språket för tron.
Att ge sig ut i det är nämligen som att gå på vatten.
Och aldrig är det för sent.
ventilering
ventilationstrumman
vibrerar oupphörligt
det skälver i min
hemstads hjärta
den sjunger:
ventilera
släpp på tryck
andas ut
och genom
det täta ständiga bruset
skär en tunn klar klang
från en annan höjd
kyrkans slagklocka sjunger kvart i tolv
vi fick ännu en stund
allt talar om dig
allt
Utmaningen
För några dagar sen la en kollega ut en utmaning på sociala medier. Ville vi ta utmaningen att avstå från att kritisera under en veckas tid? Vi fick tolka utmaningen som vi ville och möjlighet att dela erfarenheter i en kommentarstråd om vi ville. Många tackade ja. Nån tackade vänligt för inlägget men avböjde för egen del, eftersom hen ville behålla möjligheten att höja sin röst mot maktmissbruk.
Jag antog utmaningen full av tillförsikt. ”Hur svårt kan det va´?”
För några dagar sen la en kollega ut en utmaning på sociala medier. Ville vi ta utmaningen att avstå från att kritisera under en veckas tid? Vi fick tolka utmaningen som vi ville och möjlighet att dela erfarenheter i en kommentarstråd om vi ville. Många tackade ja. Nån tackade vänligt för inlägget men avböjde för egen del, eftersom hen ville behålla möjligheten att kritisera makthavare för behandlingen av asylsökande människor.
Jag antog utmaningen full av tillförsikt och ro. ”Hur svårt kan det va´?”
Nästa dag ska jag ta morgontåget hem. Min vän skjutsar mig till tåget och följer en otydlig GPS vilket resulterar i att vi hamnar fel i stor-Stockholm. Stressad hinner jag genomsköljas av… kritik. Jodå. På Centralstationen får jag med min urtunga väska kryssa mellan ett flertal sms:ande unga kvinnor som inte verkar se mig över huvudtaget. Och jag känner mig: Frustrerad. Otroligt irriterad. Väl framme vid perrongen får vi vänta några minuter extra på att kliva på tåget och när vi äntligen släpps ombord startar en märklig huggsexa om utrymmet vid tågets entrédörr, inga blickar möts, mycket liten hänsyn visas, trängande morgonirriterade människor vill in, trots att alla har platsbiljetter. Obegripligt. Jag rycks med och lämnar till och med en gammal dam åt sitt öde för att söka mig till min egen vagn. Till mitt försvar poppar paragrafryttaren i mig fram: visst har SJ: en regel om att man bara får ha med sig så mycket bagage som man själv kan bära?
Något obehaglig till mods sätter jag mig på min bokade plats i den tysta kupén, beredd att börja arbeta med några av veckans uppgifter. En familj med en liten flicka har slagit sig ner snett framför mig, flickan sjunger för full hals medan tåget rullar mil på mil och jag tänker: ”Kära föräldrar, är ni medvetna om att ni sitter i tyst avdelning..? I tyst avdelning bokar man sig inte med barn… ”
Så kommer jag ihåg den. Utmaningen. Trötthet och skam kommer först. Men sen kommer också insikten om att vitsen med utmaningen kanske inte alls är att lyckas men att bli medveten om vad kritiken berövar mig.
Under en timme har jag inuti mig själv bråkat med en ofullkomlig tillvaro inte bara en gång, utan flera. Jag har gått miste om en vy av ett vaknande Stockholm innan morgontrafiken går igång, en vänlig och blommande stad från periferi till centrum badande i morgonsol och jag har låtit en subtil spänning komma mellan mig och min älskade efter två veckors underbar semester. Jag har missunnat min själ att värmas av en sjungande tvåårig flicka och gått miste om möjligheten att se en dam med tungt bagage skina upp.
För medan tåget rullar sina dryga 65 mil norrut får jag göra en inre resa och jag får ta emot en fin gåva.
Den sjungande flickans pappa vänder sig plötsligt om. Jag ser att han flackar med blicken runt om i vagnen och jag kan ana att han själv känner sig lite orolig. Stör vi? Men han lägger ingen skuld på sitt barn. De hyssjar inte. Tillrättavisar inte. Och när pappan möter min blick, stannar jag kvar i den. Vi ler nästan samtidigt. Kritiken faller som stenar till marken och irritationen är som bortblåst. Allt är väl.
Så, come on, kära utmaning. Jag är redo för dig.
det enda viktiga
denna strävan efter
ordning
det rätta
kontroll
detta jagande efter
bekräftelse
det synliga
odödlighet
vi har det vi gör
två ord sägs johannes
ha uttalat
i den unga kyrkan
gång på gång
tålmodig
övertygad
rakryggad
”älska varandra”
bara detta
till sist allt
Rosornas tid eller Konsten att bli gammal
Det är rätt många år sen det nådde fram till mig. Det liksom sipprade in långsamt och envist. Jag minns så väl var på kroppen jag såg det först. Händerna.
Det är rätt många år sen det nådde fram till mig. Det liksom sipprade in långsamt och envist. Jag minns så väl var på kroppen jag såg det först. Händerna. Jag kände igen min mammas händer, välbekant på ett sätt men ett främmande fenomen på mig själv. Först tänkte jag att det skulle räcka med en bra handkräm, också det ett nytt fenomen. I dyra oljor smord har väl aldrig varit min sång, direkt. Och i nån timme var mina händer lite slätare tills jag tvättat händerna efter ett blöjbyte eller diskat bort midda´n. Jag smorde in händerna allt mer sällan. Jag såg åldrandet komma som en tsunami, ofrånkomlig skulle den dra mig med, min kropp skulle sluta fungera, barnen skulle snart flytta hemifrån och så skulle jag dö. Jag skrev Rosorna strax efter hand-uppenbarelsen, en famlande text som slutar med en fråga: Var mitt liv en hägring? Eller en spegling av en okänd framtid? Idag skulle jag nog ha formulerat den sista frågan något tydligare, men jag tror att jag försökte komma åt ett hopp. Det här livet måste avspegla nåt mer, nåt större. Snälla, säg mig att det är så.
Jag sökte tröst i min trädgård under den tiden och det var väl här som själen fick en aning ro.
Rosor som fått fäste kväver varje liten uppstickare till ogräs eller verkar inte bry sig om det. Rosor är livskraftiga, ogenomträngliga, kompromissar inte och skyddar sin skatt. Skatten. Blommorna. I Norrland är de ofta enkelbladiga och sköra, de kan ha en livstid på en dag om regnet faller nog hårt eller frosten plötsligt återvänder. Jag vet att jag var så otroligt sorgsen varje vår för att jag inte kunde stå ut med att de hade så kort blomning. Men de kunde blomma om. Långsamt sipprade också det in i mig att livet är evigt. De blommar igen och igen. De blommar in i det sista innan de går i vila. De blommar nästa år. Och nästa år.
Ett människoliv är så kort och jag är en individ som tänker på mig och mitt. Jag vill inte försvinna. Rosen tänker inte på sitt. Där den suttit kommer snart en ny och så blir hela dess existens en gåva till världen. vi människor är som de: en sekunds blomning. Sen kommer andra och tar vid ännu en sekund.
I efterhand ser jag rosornas tid som en magisk, tunn tid när evighetens hinna gick att röra vid. Rosornas tid var tät och full av överraskningar, klara tankar, eld i hjärta och vilja. Sinnena var vidöppna och nu efteråt kan jag se att det var en av de rikaste tiderna i mitt liv. Det var som att jag växte i insikten att livet är nu. Jag ville leva för snart skulle det vara över. Det var under den tiden jag tog upp musiken igen efter tio års tystnad. Det var under den tiden jag hade mina flesta sång-jobb i begravningar. Det var under den tiden jag långsamt började ta in modet att tänka mig en framtid som präst. Det var under den tiden jag på något plan släppte kontrollen om mitt eget liv. Det var under den tiden min tro fick fäste i mig på allvar.
Till sist:
Två böcker som söker språket för erfarenheten. Richard Rohrs Falling upward och Wilhelm Schmids Konsten att bli gammal. Richard Rohr är fransicansk präst och beskriver livet som två halvor, där den första handlar om att vi formas till de vi är och den andra är en möjlighet att djupna, ta emot, att dö bort från behovet att vara beundrad och så finna livet, Guds djupaste källa. Kriser och smärta är en viktig fördjupningsplats. Hans beskrivning av livsresan är så omgärdad av barmhärtighet och tillit till att allt blir väl till sist: vi kommer hem. Vi kommer hem. Wilhelm Schmid är tysk filosof och beskriver tio steg till jämnmod på ålderns höst. Ett steg till jämnmod är att ta hand om sina relationer. Han uppmuntrar till livslust men också till att våga dö. Jämnmod. Kanske inte alltid. Men då och då.
då och då räcker för mig. framför allt, önskar jag mig att leva nära varje ny erfarenhet, varje fas, varje valv som öppnar sig, som poeten skrev.
Åldrande vän, vi klarar det.
vid ålstens äng
och dagen går mot kväll
vid ålstens äng
du leder mig och tar mig lätt vid handen
kanhända är det badbart
alldeles snart
vi böjer oss och rör den vita sanden
ett pilträd med sin
grova kluvna stam
rör vattenytan bak
och gräset fram
och mitt i läkta klykan
vilar unga barnet mitt
och hjärtat rörs av alla levnadsbanden
och kvällen faller tyst
på ålstens jord
jag sitter tyst och vilar mitt i stunden
jag tackar för ett liv
en kort sekund
mitt ögonblick i just den sjövikslunden
där splittring kan bli
rymd och möjlighet
och kronor sträckas
längre än jag vet
och när vi vandrar hemåt
är jag trygg som barn i träd
till växt och tid är all min tillit bunden